Зворотній зв'язок

вівторок, 22 квітня 2014 р.

Всесвітній День Землі

22 квітня відзначають Всесвітній День Землі


                Той, хто володіє землею в більшому
                розмірі, ніж потрібно йому
                для прогодування себе та своєї сім'ї, —
                винуватець злиднів та лихо народу.

                                                   Лев Миколайович Толстой



          Бідна земля, всі наші тіні падають на неї.

                                                                     Станіслав Єжи Лец


     Міжнародний день Землі, який відзначається 22 квітня, можна сміливо назвати самим глобальним святом на нашій планеті. Це свято підтримується Організацією Об'єднаних Націй, оскільки воно спрямоване на збереження загального місця проживання всіх людей.

        Цікава  історія походження цього свята. Вона пов’язана з ім’ям Джона  Мортона – адміністратора штату Небраска, розташованого на півночі американського континенту, який наприкінці XIX сторіччя, переїхавши до цього штату, звернув увагу на факт, що поодинокі дерева пустельної території прерії штату вирубувалися для будівництва житлових будинків та їх опалення. Джон Мортон запропонував проведення дня, присвяченого благоустрою, із заохоченням призами тих, хто посадить найбільше дерев. Лише за один день було висаджено понад 1 млн. дерев. Після цього у 1882 року в штаті Небраска 22 квітня було проголошено офіційним святом – Днем Дерева.

    Саме же свято, іменоване зараз Міжнародним днем Землі, в 1970 році придумав американський сенатор Гейлорд Нельсон. Спочатку свято відзначалося лише в США, але дуже швидко його популярність стала планетарною. Вперше  День Землі був відзначений у 1970 і з того часу проводиться щорічно 22 квітня. Це свято чистої Води, Землі  і Повітря. Свято, яке має на меті об’єднати людей планети щодо захисту навколишнього природного середовища, привернути увагу людей до проблем екології нашої планети. Цей день – нагадування про екологічні катастрофи, день, коли кожна людина має можливість замислитися над тим, що вона може зробити для вирішення екологічних проблем.

        У 1970 році до свята приєдналися понад 20 млн. людей у різних країнах  світу. Понад 200 млн. людей зі 141 країни взяли участь в заходах у 1990 році.

      22 квітня – свято єднання народів планети у справі захисту навколишнього середовища та збереження тих щедрот і природних ресурсів, якими наділила нас природа.

  У День Матері-Землі  приєднаймося до цієї міжнародної ініціативи! Пам'ятаймо, що Земля — це неоціненний дар, подарований нам природою, це — наш спільний дім, тож берегти її — наш священний обов'язок!  Що людина посіє - те й пожне. Не будемо про це забувати!

    Наш світ – крихкий, а ми його не бережемо. Що ми залишимо нашим дітям? Безплідні поля, забруднені моря, вирубані ліси? Так давайте збережемо все це, щоб не тільки наші діти, а й онуки побачили всю красу нашого Світу, нашої Землі!

              Про це співає Майкл Джексон у Пісні Землі.
 








Немає коментарів:

Дописати коментар