Зворотній зв'язок

середу, 6 серпня 2014 р.

Цей день в історії...

6 серпня 1945 рік... Людство пам'ятає!

Сумну річницю відзначають сьогодні в Японії. 69 років тому, під час Другої світової війни, американський літак В-29  скинув  першу в історії людства бойову атомну бомбу на японське місто Хіросіма. В результаті вибуху були вбиті й пропали без вісті близько 200 тис. осіб, поранено і піддалися радіоактивному опроміненню близько 160 тис. чоловік. Переважна більшість загиблих були мирними громадянами.

Атомна бомба "Малюк" стала цілковитою несподіванкою для японців - відомо, що наближення американських бомбардувальників Б-29 з землі помітили заздалегідь. Але тривогу не оголосили і мешканців не евакуювали у сховища. "Малюк" не переконав японський уряд капітулювати. 9 серпня над портовим містом Нагасакі скинули другу бомбу — "Товстуна". Загинуло 70 тис. жителів. Через п'ять днів японський імператор погодився на припинення вогню.


Американський пілот Пол Тіббетс, який скинув бомбу на Хіросіму, до кінця життя вважав, що вибух сприяв встановленню миру й був однією з причин капітуляції Японії. Ніколи не каявся. Доживши до 92 років, він помер 2 листопада 2007року.

Щороку цього дня людство згадує цю трагедію, дуже сподіваючись, що ядерна зброя більше ніколи не буде застосована.

Сьогодні вшанувати пам’ять загиблих у меморіальному Парку Миру Японіїї зібралися близько 45 тисяч людей з багатьох куточків світу. Рівно о восьмій п’ятнадцять – це точний час падіння бомби – вони провели традиційну хвилину мовчання. Перед учасниками церемонії виступив прем’єр Сіндзо Абе. Він пообіцяв, що Японія зробить усе можливе, щоби атомні бомбардування більше не повторилися ніколи і ніде у світі.
"Я клянуся докласти усіх можливих зусиль, щоби звільнити світ від атомної зброї і уникнути повторення жахіть, які вона несе", – заявив Сіндзо Абе.




Немає коментарів:

Дописати коментар