Зворотній зв'язок

четвер, 1 травня 2014 р.

Історія свята Першого Травня



Язичницькі корені свята Першого Травня

Більшість людей думають, що Перше травня, це свято, яке почали святкувати тільки в XIX  столітті. Однак, насправді, історія свята починається набагато раніше – ще в язичницькі часи.

Три тисячі років тому жителі Стародавньої Італії поклонялися богині Майї, покровительці землі й родючості. На честь богині останній весняний місяць і був названий маєм (May), травнем, а в його перший день влаштовувалися святкування, щоб витрачена навесні праця - оранка землі, посівна - не пройшла даремно. Апеннінський народ  на честь Майї гуляв, танцював і співав - загалом, веселився до упаду .

За минулі п'ять тисяч років звичаї стародавньої Італії поширилися по всій Європі. В Англії, Шотландії та Франції звикли в цей день влаштовувати  масові гуляння та ходу. У Сицилії всі, від малого до великого,  в першотравневі дні збирають лугові жовті ромашки, які, за місцевими повір'ями, приносять щастя. В Іспанії 1 травня вважається святом всіх кольорів, які розпускаються до цього часу, і молоді люди дарують їх своїм обраницям. У Німеччині, згідно з повір'ями, жителі напередодні свята повинні сидіти вдома і не виходити. І все це через острах стати легкою здобиччю відьом, що влаштовують у “день міжнародної солідарності” свій шабаш на лисій горі Брокен. Але з якими б традиціями народи не пов `язували 1 травня, для більшості людей -  це просто весняне свято! Свято кохання, оновлення та очікування кращих змін.


Першотравневі звичаї в різних країнах


Франція

Ніч з 30 квітня на 1 травня - Вальпургієва ніч, розгул нечистої сили, від якої потрібно обов'язково захищатися. У цю ніч особливо цілющими властивостями володіють роса, молоко, масло. У цю ніч можна “нашкодити” сусідові. Для цього потрібно потягнути з його двору трохи гною і розкидати його на своєму полі. 1 травня у Франції - свято конвалій, всі дарують один одному букетики цих запашних весняних квітів. Але дарують не тільки конвалії: на знак дружби і любові можна подарувати гілочку глоду, дуба, тополі. Дівчатам з поганим характером дарують гостролист, а ледаркам - гілку бузини.

Іспанія

 1 травня - Зелений Сантьяго, свято закоханих і квітів. Дівчата ходять, увінчані трояндами, гвоздиками та співають пісні про кохання.

Нідерланди

  В останній тиждень квітня і перший тиждень травня в Нідерландах проходить Фестиваль тюльпанів. Центральний день цього фестивалю - Цибулинна неділя. У селах  до цього дня прийнято юнаків та дівчат “розподіляти” за парами, а список цих пар вивішувати на видному місці.

Скандинавські країни

 Тут у Вальпургієву ніч не сплять. Палять багаття, водять хороводи, грають на музичних інструментах, стріляють, щоб відлякати тролів перед вигоном худоби, а також їдять гравлакс — свіжого лосося, маринованого в солі, цукрі та кропі. За датським і шведським народним повір'ям, у цю ніч летять на свої зборища відьми і демони, а вогні багать заважають їм робити зупинки та шкодити людям. Сам же день 1 травня в скандинавських країнах називають “Днем зозулі”.

Німеччина

 Якщо дівчина хоче позбутися веснянок, вона повинна на світанку перед 1 травня вмитися росою і сказати: “Доброго ранку, Вальпургія! Я принесла тобі свої веснянки. Вони повинні до тебе прийти, а від мене відійти! У Баварії жартівники мастять дверні ручки зубною пастою, переносять двері в інше місце і витягують з черевиків шнурки.


Чехія

У Чехії напередодні Вальпургієвої ночі насипають на поріг пісок або траву, щоб відьми не могли увійти до будинку, доки не перерахують всі піщинки або травинки.

Україна

Для давніх українців назва «май» теж була характерна. Серед інших назв цього місяця – «пісенник», «місяць-громовик», «травник». Так, наші предки вважали, що лише травневі лікарські рослини мають чудодійні лікувальні властивості. Травень – це час гаївок та веснянок на честь Ярила – бога весни Адже, українські обрядові дійства були тісно пов’язані, як і в інших народів, із живою природою.



Немає коментарів:

Дописати коментар