Зворотній зв'язок

четвер, 2 квітня 2015 р.

Міжнародний День Дитячої Книги


Книга – це віконце, через яке діти бачать і пізнають світ і самих себе.

В.О. Сухомлинський
Щороку – 2 квітня, в день народження великого казкаря Г. К. Андерсена, весь світ відзначає Міжнародний День дитячої книги.

Це свято з’явилося за ініціативи видатної діячки світової літератури для дітей Елли Лепман - організатора Міжнародної ради з дитячої книги. Сьогодні це найавторитетніша організація в світі, яка об’єднує письменників, художників, літературознавців та бібліотекарів більше 60 країн світу. У 1967 році Е. Лепман домоглася, щоб рішенням ЮНЕСКО 2 квітня – день народження  Г.К. Андерсена - став Міжнародним Днем дитячої книги. Тим самим підкреслила величезне значення письменника та роль дитячої книги у духовному й інтелектуальному розвитку нових поколінь земної кулі.

За даними Вікіпедії, цим святом підкреслюється надзвичайно важлива роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь Землі.
   Цього дня вручають і Міжнародну премію імені    Г.К.Андерсена за видатний внесок у дитячу літературу найкращим письменникам і художникам-ілюстраторам дитячої книги. Для авторів дитячої літератури премія Андерсена є найпрестижнішою міжнародною нагородою. Часто її називають Малою Нобелівською премією.
Премію 1958 року започаткував Міжнародний комітет з дитячої та юнацької літератури ЮНЕСКО за рекомендацією його засновника та першого президента, видатної діячки світової дитячої літератури Йєлли Лепман.
Найвищою та найпочеснішою з трьох премій-нагород вважається Золота медаль з профілем казкаря. Її присуджують найвизначнішим й прогресивним майстрам у галузі дитячої книги та вручають на конгресі Міжнародної ради з дитячої книги (IBBY). Серед них – такі знані письменники, як Марія Ґріпе, Джеймс Крюс, Сельма Лагерлеф, Астрід Ліндгрен, Еріх Кестнер, Туве Янссон, Джанні Родарі, Кетрін Патерсон.
1973 року Почесний диплом Міжнародної премії імені Х. К. Андерсена за поему-казку «Барвінок і Весна» отримав український письменник Богдан Чалий, а 1979 року до «Почесного списку Андерсена» вписано ім’я Всеволода Нестайка та його книжку «Тореадори з Васюківки», пише Вікіпедія.


Немає коментарів:

Дописати коментар