Зворотній зв'язок

середу, 4 березня 2015 р.

Михайло Вербицький



4 березня 2015 року виповнюється  200 років від дня народження Михайла Вербицького, який написав музику до українського Гімну.
2015 рік на Львівщині стане роком автора музики українського національного Гімну.


   Сьогодні музика Вербицького в Україні – це рідкість. Її практично неможливо знайти в бібліотеках чи Інтернет-просторі, але найвідоміша -  «Ще не вмерла Україна», створена композитором, немов відшліфована і очищена від непотрібних нашарувань, прибрана в багаті оркестрові шати, понеслась на хвилях ефіру по всьому світу, виконуючи свої функції Державного Гімну.
 Гімн «Ще не вмерла України і слава і воля», створений Павлом Чубинським та Михайлом Вербицьким, звучить сьогодні могутньо й гордо – як символ невмирущої сили народу, котрий обрав шлях свободи і незалежності.

Цей аудіозапис, ймовірно, є першим в історії тиражованим на грамплатівці записом гімну "Ще не вмерла Україна", якому майже 100 років. Платівку в 1916 році видала студія Columbia.
Гімн співає Михайло Зазуляк - український співак, який емігрував до США і оселився в Нью-Йорку, де співав у хорі "Метрополітен-опери"


                       Перший в історії запис гімну Ураїни -
                    "Ще не вмерла Україна!" 1916 рік


  

Немає коментарів:

Дописати коментар