Зворотній зв'язок

пʼятницю, 9 жовтня 2015 р.

Нобелівський лауреат - 2015


Нобелівську премію 2015 року з літератури присудили білоруській письменниці Світлані Алексієвич, 
                             яка має українське коріння. 
67-річну письменницю відзначили за її "поліфонічні тексти, пам'ятку стражданню і мужності у наш час". Світлана Алексієвич народилась 1948 року в Івано-Франківську в родині військового. Її батько - білорус, мати - українка. Сім'я переїхала до Білорусі. Там вона закінчила
університет і працювала журналістом. Вона відома як автор книжок про Другу світову війну, війну в Афганістані, Чорнобильську аварію та розпад СРСР. Її перший роман "У війни не жіноче обличчя" вийшов у 1985 році, він базується на спогадах жінок, які воювали під час Другої світової війни. Ця книга розійшлась 2 млн примірників.
Серед її книг - "Цинкові хлопчики", "Зачаровані смертю", "Чорнобильська молитва".
В 2013 році вийшла її книга про 90-ті роки "Час секонд-хенд". Того ж року букмекери пророкували їй нагороду Шведської академії.
Загалом її книги публікували в 19 країнах.


Світлана Алексієвич - 14-та жінка, яка отримала Нобелівську премію з літератури. У Білорусі книги Алексієвич не виходили з того часу, як до влади прийшов Александр Лукашенко в 1994 році. Вона відкрито виступала із критикою його влади.Алексієвич жила у Італії, Німеччині, Франції та Швеції, зараз повернулась до Білорусі. Пані Світлна також підтримала зміни в Україні 2014 року. "Україна є прикладом для всіх. Бажання повністю порвати із минулим заслуговує поваги", - сказала письменниця в одному з  інтерв'ю. Після анексії Криму Світлана Алексієвич виступила із засудженням політики Путіна щодо України. Нобелівську лауреатку поздоровив президент України Петро Порошенко.


Немає коментарів:

Дописати коментар