Зворотній зв'язок

вівторок, 2 лютого 2016 р.

Цікавий календар...



2 лютого відзначають День бабака. В Україні його святкують з 2004 року. Вважається, що цього дня потрібно спостерігати за бабаком, що вилазить зі своєї нори, і по його поведінці можна міркувати про близькість настання весни. Якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні і спокійно покидає нору. Це свідчить спостерігачам про те, що зима скоро закінчиться, і слід чекати ранньої весни. Якщо ж день сонячний, бабак бачить свою тінь і ховається назад у нору — це означає, що зима продовжиться ще
не менше шести тижнів.
Коріння традиції визначення погоди за поведінкою тварин притаманне культурам багатьох народів світу. Схожі традиції на День бабака в Європі сягають сивої давнини. Так, ще в Римській імперії 2 лютого відзначали День їжака. Древні римляни будували свій метеорологічний прогноз на поведінці розбудженого їжака, який бачив чи не бачив свою тінь і відповідно реагував. У Німеччині роль їжака відігравав борсук. Вихідці з Німеччини завезли цю традицію до США. Але роль "головного метеоролога" в Америці перейшла до бабака, бо їжаки та борсуки там не дуже поширені. Римський звичай визначати майбутню погоду на початку лютого також перейшов у християнські традиції.
В Україні зараз «діють» два бабаки -"метеорологи" —  слобожанський Тимко (живе на біостанції Харківського національного університету в селі Гайдари) і галицький  Мишко2009 р. живе у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі). Бабак Тимко, якого сьогодні, 2 лютого, розбудили на біостанції , зробив своє традиційне передбачення, коли варто чекати приходу весни. Через похмуру погоду свою тінь тварина не побачила, що означає ранню весну. Попри випадковість прогнозів бабаків-метеорологів, популярність цього свята з кожним роком зростає.

Немає коментарів:

Дописати коментар